Nokia Lumia 800: Ένα μικρό review για το πρώτο Windows Phone της εταιρίας

Written By Homosapien on 26 Φεβ 2012 | 13:40


Nokia Lumia 800 Techgear.grΗ εποχή Windows Phone για τη Nokia ξεκίνησε με το Nokia Lumia 800, με την εταιρία να στηρίζει πολλά στην επιτυχία του για να επανέλθει δυναμικά στον χώρο των high-end smartphones, διοργανώνοντας εντυπωσιακές διαφημιστικές καμπάνιες για την προώθηση του, ενώ έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 1 εκατ. κομμάτια παγκοσμίως....


Ωστόσο, μετά από σχεδόν 5 χρόνια βομβαρδισμού από τα iPhones και τις συσκευές Android, γεννιούνται ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ένα Windows Phone smartphone να θεωρηθεί ισάξιος ανταγωνιστής τους. Γι’ αυτό το λόγο, περάσαμε μια εβδομάδα με το Nokia Lumia 800 και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα μικρό review.

Nokia Lumia 800
  • Οθόνη 3.7” ClearBlack AMOLED (800 x 480)
  • Επεξεργαστής single-core Qualcomm Snapdragon 1.4GHz
  • Μνήμη RAM 512MB
  • Κάμερα 8MP (720p) με φακό f/2.2 Carl Zeiss Tessar 28mm και dual LED flash
  • Αποθηκευτικός χώρος 16GB (απουσία microSD)
  • Δωρεάν 25GB στην cloud υπηρεσία SkyDrive
  • WiFi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS
  • NFC chip
  • Λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango
  • Μπαταρία 1450mAh
  • Διαστάσεις 116.5 × 61.2 × 12.1 mm
  • Βάρος 142gr
Nokia Lumia 800 Techgear.gr Review
Κατασκευή
Η κατασκευή του είναι πραγματικά εντυπωσιακή, στο ίδιο στυλ με το Nokia N9, από ένα ενιαίο πολυανθρακικό κομμάτι με στρογγυλεμένες άκρες, ενώ τα μεταλλικά κουμπιά διαχείρισης (ήχος +/-, power, camera) βρίσκονται ενσωματωμένα στην δεξιά πλευρά. Στην επάνω πλευρά βρίσκονται η υποδοχή για τα ακουστικά, η υποδοχή microUSB (φόρτιση, επικοινωνία με υπολογιστή) και microSIM, με τις δύο τελευταίες να είναι “κρυμμένες”.
Nokia Lumia 800 Ports Techgear.gr
Στα αρνητικά να σημειώσουμε ότι τα δύο “καπάκια” είναι εύθραυστα, ενώ το μεταλλικό λογότυπο στην πίσω πλευρά χαράσσεται πολύ εύκολα. Γενικότερα, πάντως, η αίσθηση που μας αφήνει όταν το κρατάμε στο χέρι είναι αρκετά καλή, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά φαρδύτερο και βαρύτερο από τα high-end Android smartphones και το iPhone.
Nokia Lumia 800 Device Techgear.gr Review
Οθόνη
Ένα από τα μεγάλα ατού του Nokia Lumia 800 είναι η οθόνη ClearBlack AMOLED, η οποία αποδίδει εξαιρετικά έντονα χρώματα, διατηρεί το μαύρο…πιο μάυρο ακόμα και όταν ανεβάζουμε τη φωτεινότητα στο μέγιστο (προσοχή: ΜΗΝ το κάνετε σε σκοτεινά μέρη), η ανάγνωση ιστοσελίδων και κειμένων είναι ξεκούραστη, ενώ παρακολουθήσαμε άνετα videos και φωτογραφίες. Βέβαια, στο φως του Ήλιου η ορατότητα περιορίζεται σημαντικά, αλλά είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα AMOLED smartphones. Στα θετικά να σημειωθεί ότι προστατεύεται από επικάλυψη Gorilla Glass.
Nokia Lumia 800 Camera Techgear.gr Review
Κάμερα
Καταρχήν, να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει εμπρόσθια κάμερα. Όμως, η πίσω είναι μία από τις καλύτερες κάμερες που συναντάμε σε smartphone, με αισθητήρα 8MP, ευρυγώνιο φακό Carl Zeiss f/2.2, dual LED flash και δυνατότητα λήψης HD video 720p. Ακόμη, το κουμπί κάμερας στο σασί της συσκευής δίνει άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τις συνθήκες λήψης.
Nokia Lumia 800 Camera Back Techgear.gr Review
Η λήψη γίνεται είτε πατώντας το κουμπί κάμερας, είτε με απλό tap στην οθόνη, αλλά στη δεύτερη περίπτωση γίνεται πρώτα αυτόματη εστίαση στο μέρος που αγγίζετε. Μετά τη λήψη, είναι πανεύκολη η κοινοποίηση της φωτογραφίας στο Facebook ή την cloud υπηρεσία SkyDrive από τις επιλογές που εμφανίζονται δίπλα στη φωτογραφία ή το video, ενώ μπορούμε να κάνουμε απευθείας tag τα πρόσωπα της φωτογραφίας από τις επαφές.
Nokia Lumia 800 Photo Techgear.gr Review
Στα αρνητικά θα σημειώσουμε την αργή προσαρμογή της αυτόματης εστίασης, την έλλειψη προκαθορισμένων modes (π.χ. Panorama, Burst), αλλά και την “καταστροφή” της εικόνας κατά τη λήψη video 720p, όταν μετακινούσαμε το Lumia 800 και μάλιστα όχι απότομα. Βέβαια, αυτό οφείλεται κυρίως στον επεξεργαστή και στην εφαρμογή.
Nokia Lumia 800 Angry Birds Techgear.gr Review
Software
Το Lumia 800 χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango, οπότε αν ανατρέξετε στο σχετικό tag που έχουμε ανοίξει θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές και τα χαρακτηριστικά του συστήματος.  Σε αυτό το review θα αναφερθούμε περισσότερο στις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από τη Nokia, και έρχονται προεγκατεστημένες στις συσκευές της.
Nokia Lumia 800 Live Tiles Techgear.gr Review
Το περιβάλλον είναι καλαίσθητο και εύχρηστο, με μεγάλα εικονίδια (Live Tiles) στην αρχική οθόνη, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν συντομεύσεις για οποιαδήποτε εφαρμογή ή ρύθμιση ή επαφή κλπ., ενώ είναι πολύ ευχάριστο το ομαλότατο και ταχύτητατο scrolling, σε όλο το φάσμα του συστήματος.
Nokia Lumia 800 Marketplace Techgear.gr Review
Μέσα από το Windows Phone Marketplace βρήκαμε αρκετές δημοφιλείς εφαρμογές που συναντάμε στα άλλα λειτουργικά συστήματα (κοινωνικά δίκτυα, παιχνίδια, ενημερωτικές κλπ.), αλλά για να γίνει οποιαδήποτε εγκατάσταση απαιτείται σύνδεση στην υπηρεσία Windows Live. Το θετικό είναι ότι το Marketplace γεμίζει συνεχώς από νέες εφαρμογές.
Nokia Lumia 800 Drive Techgear.gr Review
Σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές της Nokia, μπορούμε να πούμε ότι το Nokia Drive μετατρέπει το Lumia 800 σε κανονική συσκευή πλοήγησης, αφού οι πληροφορίες προέρχονται από την πλατφόρμα Navteq με κάλυψη σε περίπου 100 χώρες και λειτουργία offline, αρκεί ο χρήστης να κατεβάσει τον αντίστοιχο χάρτη δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζονται και φωνητικές εντολές, σε μερικές γλώσσες.
Nokia Lumia 800 Music Techgear.gr Review
Η εφαρμογή Nokia Music μας δίνει άμεση πρόσβαση στα μουσικά αρχεία που έχουμε περάσει στη συσκευή, διαδικασία που γίνεται πανεύκολα συνδέοντας το Lumia 800 με το PC (απαιτείται το Zune) ή το Mac (Windows Phone 7 Connector), αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι η πρόσβαση στην υπηρεσία Mix Radio, όπου μπορούμε να διαλέξουμε το είδος μουσικής που επιθυμούμε και ακούμε την αντίστοιχη playlist (ανανεώνονται κάθε εβδομάδα)! Καλό είναι να υπάρχει σύνδεση μέσω WiFi, διαφορετικά δε συμφέρει… Επίσης, περιλαμβάνεται εφαρμογή ραδιοφώνου, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο όταν συνδέσουμε τα ακουστικά στη συσκευή.
Nokia Lumia 800 App Highlights Techgear.gr Review
Εξάλλου, η Nokia έχει προσθέσει την εφαρμογή App Highlights, η οποία ουσιαστικά διαφημίζει και προτείνει στον χρήστη τις κορυφαίες (υποτίθεται) εφαρμογές από το Windows Phone Marketplace.
Nokia Lumia 800 Internet Explorer Techgear.gr Review
Τέλος, η περιήγηση στο Internet μέσα από τον Internet Explorer ήταν αρκετά γρήγορη (φυσικά δεν υποστηρίζει Adobe Flash), το εικονικό πληκτρολόγιο πολύ εύχρηστο, αλλά θα σημειώσουμε στα αρνητικά την απουσία αρκετών χρήσιμων λειτουργιών της μηχανής αναζήτησης Bing, όπως τοπική αναζήτηση (Local Scout), φωνητική αναζήτηση, ανάγνωση barcode/qr code, μετάφραση κειμένου από φωτογραφία κλπ., όταν επιλέγουμε το ελληνικό menu.
Nokia Lumia 800 Additional Features Bing Techgear.gr Review
Συμπεράσματα
Μετά από μια εβδομάδα καθημερινής χρήσης και δοκιμής, μπορούμε να πούμε ότι μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι από το Nokia Lumia 800.
Όμορφος σχεδιασμός, ομαλό και γρήγορο περιβάλλον, πολύ καλή κάμερα, άμεσο social media sharing και επικοινωνία με την cloud υπηρεσία SkyDrive, καθώς και αρκετά χρήσιμες Nokia Apps. Από την άλλη μεριά, αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα με τη μπαταρία (αρκετά “φτωχή”), σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν κολλήματα στο άνοιγμα και το download των εφαρμογών, η λήψη video δεν ενδείκνυται, και το ηχείο είναι απογοητευτικό.
Κλείνοντας αυτό το μικρό review, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο καθένας μας έχει τα δικά του κριτήρια και απαιτήσεις για να κρίνει μία συσκευή. Επομένως, μη περιμένετε να σας παροτρύνουμε να αγοράσετε ή να απορρίψετε το Nokia Lumia 800, αλλά να το περιεργαστείτε και μόνοι σας για να δείτε αν σας ταιριάζει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου