Η άγνωστη "τρύπα" του 2010

Written By Ανώνυμος on 16 Δεκ 2010 | 10:02

Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει με σιγουριά αν το 2010 θα κλείσει χωρίς νέα «τρύπα» στις δαπάνες, αφού ακόμα δεν έχει πλήρη εικόνα του ταμείου της.

Πίσω από τον «καπνό» που σηκώνουν τα 6 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων που διακαώς αναζητά η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να πετύχει τον νέο -αναθεωρημένο για δεύτερη φορά από τον Μάιο- στόχο του Προϋπολογισμού, κρύβεται ένας μεγαλύτερος κίνδυνος: οι δαπάνες που υποχρεωτικά πρέπει να καταβάλλει το κράτος το 2010 και ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσες είναι.

Το «στενό» δημόσιο έχει 8 δισ. ευρώ για να δαπανήσει μέσα στον Δεκέμβριο χωρίς να ξεφύγει από τον στόχο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι γίνεται... παραέξω, σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ταμεία και δήμους.

Η εντολή της τρόικας «όχι άλλα χρέη» πολύ απλά σημαίνει ότι όποιος δημόσιος φορέας υπογράψει σύμβαση θα πρέπει και να τη πληρώσει, και μάλιστα εντός 90 ημερών. Ακόμη και αν «αμελήσει» την πληρωμή -όπως συνήθως συνέβαινε στο παρελθόν δημιουργώντας τα γνωστά πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κρυφά χρέη- η δαπάνη θα πρέπει ούτως ή άλλως να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του έτους δημιουργίας της επιβαρύνοντας το έλλειμμα...

Το οικονομικό επιτελείο έχει όμως ένα αντικειμενικό πρόβλημα το οποίο καταγράφεται στις αναφορές του Μνημονίου. Αναφέρεται ρητά στα συνοδευτικά κείμενα ότι υπάρχει κίνδυνος εκ των υστέρων εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2010, από δαπάνες που τώρα δεν είναι εμφανείς και θα πρέπει να πληρωθούν.

Δύο κύρια πεδία κινδύνου εντοπίζονται:

- Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί στα... χαρτιά 4 φορές φέτος. Με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 11μήνου η περικοπή των επενδυτικών δαπανών φτάνει στο 12,2% έναντι μείωσης κατά 6,5% των δαπανών κεντρικής κυβέρνησης (έξοδα υπουργείων- μισθοδοσίας), ουσιαστικά πρωτοστατώντας στην επίτευξη του σχετικού στόχου. Εκφράζονται φόβοι ότι ίσως η δαπάνη «αυγατίσει» καθώς πολλοί δικαιούχοι περιμένουν να πληρωθούν επί σειρά μηνών και θα πρέπει τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν και να μην «περάσουν» λογιστικά στο 2011.

- Η Τρόικα έκανε σαφές στα κείμενα που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου καλά στοιχεία για τις δοσοληψίες στο ευρύτερο δημόσιο και ειδικά σε δήμους και σε ασφαλιστικά ταμεία. Φοβάται δηλαδή ότι κάποιοι «γεννούν» νέα χρέη.

Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται επισήμως κάθε μήνα το γεγονός. Ανακοινώνοντας τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης αναφέρει ότι από τους 1.543 φορείς μόνο οι 706 δίνουν έγκαιρα λογαριασμό, ανεξαρτήτως ποιότητας. Από τους 1.034 δήμους απαντούν μόνο οι 293 στο κάλεσμα και από τα 60 ασφαλιστικά ταμεία μόνο τα 22.

Όσο για τα έσοδα αξίας 6 δισ. ευρώ που αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, ευελπιστεί ότι θα πιάσει τον στόχο. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να φέρει 1 δισ. ευρώ, η παράταση της περαίωσης είναι ακόμη άγνωστο πόσα θα αποδώσει αυτόν τον μήνα. Επίσης η κυβέρνηση έχει έναν «άσσο» να προσμετρήσει στα έσοδα, εισπράξεις που θα έρθουν στην αρχή του 2011 αλλά θα αφορούν σε μέτρα του 2010. Σε αυτή τη κατηγορία είναι οι αιτήσεις πληρωμών από τα κοινοτικά ταμεία αλλά και από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου