Πόθεν έσχες για όλους τους υπουργούς από το 1974

Written By Ανώνυμος on 26 Ιαν 2011 | 00:40

Σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθεί να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση, ούτε ως μοχλός πιέσεων ούτε ως πρόσχημα για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επί της εξωτερικής πολιτικής, που διεξήχθη κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.....

Επειδή η συνεδρίαση έγινε κάτω από την σκιά του σκανδάλου της Siemens (σ.σ. την ίδια ώρα η Εξεταστική Επιτροπή κατέθετε το πόρισμά της), ο πρόεδρος της Ν.Δ., πριν τοποθετηθεί για τα εθνικά μας θέματα, θεώρησε σκόπιμο να κάνει μια σημαντική πρόταση. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να συμφωνήσουν ώστε να ελεγχθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 και μετά.
"Είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσει ο πολιτικός κόσμος τη σχέση αξιοπιστίας με τους Ελληνες πολίτες", υπογράμμισε.
Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι "ο πρόεδρος της Ν.Δ. χτυπάει ανοιχτές πόρτες καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν καταθέσει πρόταση για διερεύνηση οποιασδήποτε χρονικής περιόδου και μάλιστα, ο έλεγχος των "πόθεν έσχες" θα γίνει από ανεξάρτητη Αρχή.
Στη δευτερολογία του, πάντως, ο κ. Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου τόνισε ότι και προφανώς γνώριζαν στην κυβέρνηση για την παραγραφή, όμως ήθελαν να μείνει η ρετσινιά στη Ν.Δ., κάτι που με την υπευθυνότητά του ξεσκέπασε ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός. "Η δική μας παράταξη Τσουκάτους δεν βγάζει", τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι στην υπόθεση της SIEMENS η κυβέρνηση έχει μπει σε αδιέξοδο. Ο κ. Σαμαρας τόνισε ότι: "Οποιαδήποτε συμφωνία (για το Αιγαίο) θα στηριζόταν σε αυτο-παραίτηση της Ελλάδας απ’ όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για μας θεωρείται άκυρη από τώρα κι αν υπάρξει θα την ακυρώσουμε μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστης ή περίκλειστης θάλασσας». Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει.
Κάλεσε παράλληλα τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών, με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου