Η «άλλη» Ελλάδα, η πραγματική, που πολλές φορές πληγώνει

Written By Homosapien on 28 Ιαν 2011 | 01:16

Κόντρα στη μιζέρια της εποχής η είδηση για το μαθητή της β’ λυκείου από το Λιτόχωρο μόνο περηφάνια, θαυμασμό και έντονο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί.

«Πιθανόν να φύγω στο εξωτερικό, αφού η Ελλάδα δεν ξέρει να εκτιμά τα παιδιά της και να τα αξιοποιεί».

Είναι ο μαθητής που έλαβε εύφημη μνεία σε παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα και έγινε δεκτός άνευ εξετάσεων σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Για το Χάρη Τσαμπασίδη, το μαθητή της β’ λυκείου από το Λιτόχωρο έχει ενδιαφερθεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Μ.Ι.Τ. των Ηνωμένων Πολιτειών....
Το ΜΙΤ ανακάλυψε αυτό το ταλέντο με τα πολλά μετάλλια τα οποία έχει πάρει μέσα από διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας αλλά και μέσα από διαγωνισμούς των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Μαθηματικής Ολυμπιάδας.
Η διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου, με πρόταση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας έχει απευθύνει πρόσκληση στον Χάρη Τσαμπασίδη και το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται η μετάβασή του εκεί, γεγονός που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον αριστούχο μαθητή αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στο Μ.Ι.Τ. να τον αξιοποιήσει.

Την ώρα λοιπόν που η Ελλάδα παλεύει να σταθεί στα πόδια της, ψάχνοντας πιθανές λύσεις από το αδιέξοδο ίσως κάποιοι θα έπρεπε να ακούσουν καλλίτερα το μαθητή :
«Δεν έχουμε επαρκώς αναπτύξει τον χώρο της έρευνας, δεν έχουμε αναπτυξιακές μονάδες διεθνούς εμβέλειας όπου θα μπορούσε ένα δυνατό μυαλό να εργαστεί, να σχεδιάσει, να λειτουργήσει.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ξενοδοχεία, έχουμε αναπτύξει τον τομέα των υπηρεσιών, είμαστε κατά κάποιον τρόπο «γκαρσόνια», δεν είναι βέβαια κακό να προσφέρει κανείς τουριστικές υπηρεσίες, παράλληλα όμως δεν θα ήταν κακό να αναπτύξουμε και δυνατότητες αξιοποίησης του πνεύματος μας.
Αυτό που χαρακτήριζε την αρχαία Ελλάδα, ήταν ότι έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και της επιστήμης. Αρκεί να αναφέρω μερικά ονόματα που σημάδεψαν τον σύγχρονο μέχρι και σήμερα παγκόσμιο πολιτισμό μας: Πυθαγόρας, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Ιπποκράτης, Σωκράτης, Πλάτων… Κάπου, λοιπόν, χάσαμε το δρόμο μας, τον προορισμό μας ως λαός.
Δεν έχουμε υψηλής ποιότητας έρευνα, τεχνολογία και ανάπτυξη, δεν έχουμε εκείνο το περιβάλλον που θα μπορούσε να αντέξει κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους, γι αυτό και όλοι αυτοί οι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό», διαπιστώνει..

Με πληροφορίες από :tolimeri

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου