Γυναίκα – καμικάζι πίσω από την επίθεση στη Μόσχα

Written By Homosapien on 25 Ιαν 2011 | 17:42


Την τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο πραγματοποίησε, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, γυναίκα - καμικάζι και πιθανότατα μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε χειραποσκευή, με την οποία μπήκε στο χώρο του αεροδρομίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Ένας από τους μάρτυρες, που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της επίθεσης, κατέθεσε ότι είδε να εκρήγνυται η αποσκευή γυναίκας, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα και είχε καλυμμένο το πρόσωπο με κάτι που έμοιαζε με φερετζέ», δήλωσε συνομιλητής του πρακτορείου, που συμμετέχει στις έρευνες των ρωσικών Αρχών.
«Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα εκρηκτικά δεν ήταν πιθανότατα πάνω στο κορμί της κοπέλας, αλλά σε τσάντα ή βαλίτσα, η οποία τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν δίπλα της», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Νωρίτερα άλλη πηγή του Ιντερφάξ -το οποίο μετέδωσε πρώτο από τα ρωσικά ΜΜΕ την είδηση της έκρηξης- είχε περιγράψει ότι βρέθηκε ακρωτηριασμένο κεφάλι «άνδρα με αραβικά χαρακτηριστικά ηλικίας περίπου 30-35 ετών, ο οποίος εκτιμάται ότι ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό».
Μάλιστα το πρακτορείο επικαλείται και άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, που εκτιμά ότι η επίθεση πέτυχε «γιατί οι οργανωτές της αποπροσανατόλισαν τα όργανα της δημόσιας τάξης χρησιμοποιώντας ως «ζωντανή βόμβα» όχι γυναίκα, αλλά άνδρα – τρομοκράτη αυτοκτονίας», αποδεικνύοντας πιθανότατα τη σύγχυση, που συνεχίζει να υπάρχει στις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες ανακοινώνουν διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και αριθμό θυμάτων πολλές ώρες μετά την επίθεση.

Το πρωί της Τρίτης η κατάσταση στο αεροδρόμιο έχει ομαλοποιηθεί, αν και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον πολύ αυστηρά. Σε κάθε είσοδο του κτιρίου άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν τις αποσκευές επιβατών και όσων τους υποδέχονται περνώντας τις από τις ειδικές συσκευές «ακτινογράφησης» και ανιχνευτές μετάλλων. Οι ανακοινώσεις καλούν τους επιβάτες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας για κάθε εγκαταλελειμμένη αποσκευή και παντού κυκλοφορούν συνεργεία ανιχνευτών με εκπαιδευμένους σκύλους. Η αίθουσα όπου σημειώθηκε η έκρηξη παραμένει αποκλεισμένη, ωστόσο το υπόλοιπο αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν όλες κανονικά, με μικρές μόνο καθυστερήσεις. Τα περισσότερα οχήματα και συνεργεία διασωστών και υπηρεσιών πρώτων βοηθειών έχουν απομακρυνθεί. 


Εν τω μεταξύ, οκτώ ξένοι, εκ των οποίων πέντε Ευρωπαίοι περιλαμβάνονται ανάμεσα στους 35 νεκρούς, σύμφωνα με τον κατάλογο των θυμάτων της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι Ευρωπαίοι είναι δύο Βρετανοί, γεννημένοι το 1971 και το 1972, ένας Γερμανός γεννημένος του 1976, ένας Βούλγαρος ηλικίας 40-45 ετών και μια Ουκρανή γεννημένη το 1981. Τρία ακόμη θύματα είναι από την κεντρική Ασία: ένας Ουζμπέκος γεννημένος το 1965, ένας Τατζίκος γεννημένος το 1963 και ένας Κιργίζιος γεννημένος το 1987. 

Ξένοι επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη λίστα του ρωσικού υπουργείου Υγείας και μεταξύ αυτών είναι ο Γάλλος Φρεντερίκ Ορτίζ και ο Ιταλός Ρομάνο Ροζάριο. Η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι μια ηθοποιός της χώρας, η Σουζάνα Φιαλόβα, τραυματίστηκε και νοσηλεύεται, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία- Νοβόστι. Σαράντα τρεις από τους 110 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας, νοσηλεύονται σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.   


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στις αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους ενόχους που βρίσκονται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας και να καταστρέψουν τις οργανώσεις τους.

Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε επίσης να ενισχυθεί η ασφάλεια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2014 στο Σότσι (νότια Ρωσία). Μιλώντας σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο Μεντβέντεφ ζήτησε να απολυθούν οι αξιωματούχοι που ευθύνονται για την ασφάλεια των μεταφορών μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Ντοντομέντοβο.
Η εισαγγελία και η ερευνητική επιτροπή πρέπει να ελέγξουν πώς ένας καμικάζι μπόρεσε να διεισδύσει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας χωρίς να ελεγχθεί και να κατανείμουν «ευθύνες», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε οι συμμορίτες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα να εντοπισθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και τα κρησφύγετα αυτών των συμμοριτών να διαλυθούν», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση. «Η τρομοκρατία παραμένει η κύρια απειλή για την ασφάλεια του κράτους μας», πρόσθεσε. 
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στον ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να του εκφράσει το ενδιαφέρον και τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ο Κι απέστειλε τα συλλυπητήριά του στο ρωσικό λαό λέγοντας ότι είναι πολύ ανησυχητικό ότι η επίθεση με στόχο απλούς πολίτες είναι σχεδόν σίγουρα έργο τρομοκρατών. «Συντάσσομαι με τους ηγέτες από όλο τον κόσμο και καταδικάζω κι εγώ τους υπεύθυνους», είπε ο Κι στους δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα το Ιράν καταδίκαζε την αιματηρή «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο της Μόσχας και εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στη ρωσική κυβέρνηση, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. «Το Ιράν καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στο έθνος και την κυβέρνηση της Ρωσίας», δήλωσε ο Ραμίν  Μεχμανπαράστ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο πάπας Βενέδικτος 16ος κατήγγειλε «μια σοβαρή πράξη βίας» και εξέφρασε τη «βαθιά οδύνη» του για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας, σε τηλεγράφημα που απηύθυνε στον πρόεδρο Μεντβέντεφ μέσω του δεύτερου στην ιεραρχία του Βατικανού, του καρδιναλίου Ταρτσίζιο Μπερτόνε. Στο μήνυμα του, ο πάπας αφιερώνει «μια ιδιαίτερη σκέψη» στους 110 τραυματίες, 43 από τους οποίους βρίσκονται σήμερα το πρωί σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Παράλληλα, οι αρχές της Κίνας ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ντομοντέντοβο της Μόσχας η οποία στοίχισε 35 ζωές και την οποία το Πεκίνο καταδίκασε έντονα. «Η Κίνα καταδικάζει σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση και απευθύνει τα συλλυπητήριά της στα θύματα και τους οικείους τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι σε ανακοινωθέν για την επίθεση.
Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε επιπλέον αστυνομικούς με πολιτικά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου και «παρακολουθούμε στενά τις κάμερες και τη ροή των επιβατών αδιάκοπα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χου Τζινχουί στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Διατάξαμε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας το βράδυ για να διασφαλίσουμε ότι το αεροδρόμιο θα είναι ασφαλές στην διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Κινεζικού Νέου Έτους», πρόσθεσε ο Χου. Η εορταστική περίοδος για το Κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, όταν η κίνηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα αεροδρόμια, αρχίσει την 3η Φεβρουαρίου.
Το διεθνές αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον όγκο των ταξιδιωτών που εξυπηρετεί, που έφθασαν τα 73,9 εκατομμύρια το 2010.
Ο Χονγκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η Κίνα στηρίζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που έλαβε η Ρωσία και είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών κινημάτων και του εξτρεμισμού, ανέφερε ο Χου στο μήνυμά του στο Μεντβέντεφ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου