Πείτε «αντίο» στην κούραση και στην ατονία

Written By Oratios on 5 Μαρ 2011 | 18:02

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Νιώθετε κουρασμένη; Ανακαλύψτε τις αιτίες που σας κουράζουν για να τις αντιμετωπίσετε. Και μετά; Πείτε «αντίο» στην κούραση και στην ατονία, αποκτώντας ξανά ζωντάνια, ηθικό και ενεργητικότητα!

Η κόπωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρουσιάζεται έπειτα από έντονη σωματική ή πνευματική προσπάθεια ή λόγω έλλειψης ύπνου. Μερικές φορές η ανάπαυση ή οι διακοπές που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί δεν δίνουν τη λύση στο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η κόπωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, ειδικά όταν επιμένει...

Μορφές κόπωσης

α. Παροδική κόπωση
Συμπτώματα
• Πτώση στις δραστηριότητες σας.
• Είστε ευερέθιστη και εκνευρίζεστε μόλις σας εναντιωθούν.
• Έλλειψη κινήτρου για να κάνετε αυτά που πρέπει.
• Δυσκολία στη συγκέντρωση.
• Ξεχνάτε.
• Έπειτα από μια σωματική προσπάθεια δεν ανακτάτε δυνάμεις τόσο εύκολα.
Τι κρύβει;
Μερικές ώρες ή εβδομάδες κούρασης είναι ένα φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό, ειδικά στις αλλαγές των εποχών όπως η άνοιξη και ο χειμώνας που ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί στις γενικότερες αλλαγές των καιρικών συνθηκών και ρυθμών. Πολλοί όμως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εποχιακές αυτές ανάγκες είτε λόγω έλλειψης βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες είτε λόγω κακής διατροφής (συνήθως δεν παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα βασικά ολιγοστοιχεία - σελήνιο, φθόριο, ψευδάργυρος, σίδηρος).
Αντιμετώπιση
Μια πολυετής ευρεία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ντάλας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί μπορεί να υποφέρουν από διατροφικές ανεπάρκειες που δεν σημαίνουν όμως και σοβαρές ελλείψεις. Συνεπώς δεν είναι απολύτως απαραίτητη μια αγωγή με συμπληρώματα βιταμινών σε όσους διαμορφώνουν τη διατροφή τους ώστε να καταναλώνουν πάνω από έξι φρούτα και λαχανικά, τρία γαλακτοκομικά προϊόντα και 200 γρ. κρέας (ή ισοδύναμο τους) κάθε μέρα.

β. Χρόνια κόπωση

Όταν είσαστε πολύ κουρασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, περνάτε σε μια νοσηρή κατάσταση. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν τότε είναι τα ακόλουθα:
• Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε άσχημα και αισθάνεστε κουρασμένη όταν ξυπνάτε.
• Αποφεύγετε όσο μπορείτε τη σωματική προσπάθεια.
• Η ανάπαυση δεν γεμίζει τις «μπαταρίες» σας.
• Δυσκολεύεστε να εργαστείτε και λείπετε συχνά από τη δουλειά σας.
• Χάσατε βάρος.
• Έχετε πονοκεφάλους ή πόνους στην κοιλιά.
Τι κρύβει;
Η χρόνια κόπωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες:
• Η εξάντληση είναι το πρώτο σύμπτωμα της κατάθλιψης.
• Όταν η κόπωση είναι χρόνια, μπορεί να κρύβει κάποιο ενδοκρινολογικό, καρδιαγγειακό ή νευρολογικό πρόβλημα.
Αντιμετώπιση
Υπό την καθοδήγηση του γιατρού θα πρέπει να ελεγχθείτε για τυχόν έλλειψη:
• κάποιας βιταμίνης της ομάδας Β (η Β12 θεωρείται η βιταμίνη κατά της κόπωσης).
• μαγνησίου (προκαλεί κενά μνήμης και προβλήματα στην εγρήγορση).
• σιδήρου (προκαλεί αναιμία και πνευματική εξάντληση).
• ψευδάργυρου (δημιουργεί ευαισθησία σε λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού).

γ. Εποχιακή κόπωση
Εαρινή κόπωση
Πρόκειται για την αίσθηση της κούρασης και της ατονίας που μεταφράζεται συχνά και σε έλλειψη διάθεσης την άνοιξη. Εκδηλώνεται κυρίως στις νεαρές γυναίκες, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Τα αίτια που προκαλούν τα συμπτώματα της δεν έχουν βρεθεί επακριβώς. Πιθανόν να οφείλονται σε περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η ανθοφορία των δέντρων, που επηρεάζει όσους έχουν αλλεργίες. Η εαρινή κόπωση απειλεί επίσης γυναίκες που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση και χαμηλή αρτηριακή πίεση ή όσους υποφέρουν από χρόνια ή νευρολογικά νοσήματα και παίρνουν ηρεμιστικά, διουρητικά ή αγχολυτικά φάρμακα. Προλαμβάνεται με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και με περπάτημα που ηρεμεί, χαλαρώνει και φέρνει ψυχική ευεξία.
Χειμωνιάτικη κόπωση
Αυτή η μορφή κόπωσης έχει πολλές αιτίες: συσσώρευση δουλειάς, επαγγελματικής ή σχολικής, λοιμώξεις που είναι πάντα εξαντλητικές για τον οργανισμό, αλλά κυρίως έλλειψη φωτός, που είναι χαρακτηριστική το χειμώνα.
Εκδηλώνεται κυρίως το πρωί και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αντίθετα, μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία και τις μαύρες σκέψεις. Τα πρώτα σημάδια κόπωσης αρχίζουν ανάμεσα στον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο και διαρκούν μέχρι τον Ιανουάριο. Εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και φαγητό.
Προλαμβάνεται με τη σωστή διατροφή και με το ευεργετικό φως της ημέρας και του ήλιου. Επωφεληθείτε λοιπόν βγαίνοντας τακτικά έξω.

δ. Περιστασιακές κρίσεις κόπωσης
Κούραση της Δευτέρας
Γιατί αισθανόμαστε κουρασμένες τη Δευτέρα το πρωί; Ειδικοί που έχουν αναλύσει τον αέρα των γραφείων έχουν διαπιστώσει ότι είναι γεμάτος από διάφορα ιόντα/ακάρεα επειδή δεν έχει ανανεωθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Αερίζετε λοιπόν το γραφείο σας μόλις φθάνετε, το πρωί της Δευτέρας.
Κόπωση από φάρμακα
Η κατάχρηση φαρμάκων μπορεί να κουράσει τον οργανισμό. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ηρεμιστικά με βάση τις βενζοδιαζεπίνες, καθαρτικά, διουρητικά και φάρμακα που κόβουν την όρεξη.
Κόπωση από το κάπνισμα
Οι καπνιστές έχουν έλλειψη βιταμινών και υποφέρουν συχνά από αϋπνίες. Υπεύθυνη;
Η νικοτίνη. Η κόπωση τους αυξάνεται αν σταματήσουν να καπνίζουν, λόγω στέρησης.
Η πρόσληψη βιταμινών διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η καθημερινή κούραση πρέπει να διαχωρίζεται από το «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», που αποτελεί νόσο.
Οι υγιείς άνθρωποι δεν δικαιολογείται να αισθάνονται κόπωση σε καμία εποχή του χρόνου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου