Ο καρκίνος αγαπά τους γκέι;

Written By Oratios on 9 Μαΐ 2011 | 16:23

Αμφιλεγόμενη αμερικανική μελέτη ξεσηκώνει αντιδράσεις

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο έχουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους, υποστηρίζει νέα αμφιλεγόμενη αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer», στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί πήραν συνέντευξη από συνολικά 122.345 πρώην καρκινοπαθείς από την Καλιφόρνια. Από αυτούς, 1.493 άνδρες και 918 γυναίκες ήταν ομοφυλόφιλοι, ενώ άλλες 1.116 γυναίκες ήταν αμφιφυλόφιλες...


Συγκρίνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους στρέιτ άνδρες.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι εκτός από συχνότερα, η νόσος στους ομοφυλόφιλους άνδρες εμφανιζόταν και νωρίτερα κατά τουλάχιστον μια 10ετία, συγκριτικά με τους στρέιτ άνδρες.
Στην περίπτωση των γυναικών πάλι, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ σεξουαλικών προτιμήσεων και εμφάνισης καρκίνου.
Αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο
Οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι τα αποτελέσματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας, καθώς τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα.
Και η δρ Ουλρίκε Μπέμερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, σχολίασε ότι δεν είναι δυνατό να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι «οι ομοφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», καθώς τα πραγματικά αίτια για την εμφάνιση της νόσου έχουν πολύ πιο περίπλοκο υπόβαθρο από αυτό.
Οι συγγραφείς της μελέτης, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται ότι πίσω από τη διαφορά στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου που κατέγραψαν μεταξύ ομοφυλόφιλων και στρέιτ, ενδεχομένως να κρύβεται το γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού αλλά και μόλυνσής τους με τους ιούς HIV και HPV – τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου