Νέα υποβάθμιση με συστάσεις για «κούρεμα» από την S&P

Written By Oratios on 9 Μαΐ 2011 | 16:07

Αδικαιολόγητη τη χαρακτηρίζει το υπουργείο οικονομικών

Σε Β από BB- υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard and Poor's ενώ διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση της χώρας.

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους της χώρας υποβαθμίζεται επίσης σε C από Β...

Ο οίκος επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται «κούρεμα» 50% ή περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα για να καταστεί διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος.

Αναλυτικότερα, εξηγώντας τη λογική της υποβάθμισης, ο οίκος σημειώνει ότι αναμένεται επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου από την ευρωζώνη, ύψους 80 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της επιμήκυνσης, η S&P θεωρεί ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα ζητήσουν «ανάλογη μεταχείριση» και από τους πιστωτές της Ελλάδας, υπό τη μορφή αντίστοιχης επιμήκυνσης των ομολόγων που ωριμάζουν.

Ο ανασχεδιασμός του επίσημου χρέους της Ελλάδας δεν συνιστά χρεοκοπία αλλά συνιστά υποχώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.

Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας.

Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου