Έστω και με καθυστέρηση…14 ετών, ο σάλος από τις πρόσφατες δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ περι εμπλοκής Τούρκων πρακτόρων σε εμπρησμούς δασικών περιοχών στην Ελλάδα, συνεχίζεται με την εμπλοκή μάλιστα και της Κρήτης.
Και αυτό γιατί, τον Ιούνιο του 1998 είχε συλληφθεί στην Χερσόνησο Ηρακλείου – μετά από καταγγελία για κλοπή – ένας Τούρκος ο οποίος από τότε είχε θεωρηθεί ύποπτος για εμπρησμούς, όχι στην Κρήτη, αλλά σε άλλα νησιά.
Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Τα Νέα» της 6/6/1998 :
Και αυτό γιατί, τον Ιούνιο του 1998 είχε συλληφθεί στην Χερσόνησο Ηρακλείου – μετά από καταγγελία για κλοπή – ένας Τούρκος ο οποίος από τότε είχε θεωρηθεί ύποπτος για εμπρησμούς, όχι στην Κρήτη, αλλά σε άλλα νησιά.
Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Τα Νέα» της 6/6/1998 :
Όπως έγραφε στο άρθρο ο ανταποκριτής της εφημερίδας Κώστας Μπογδανίδης « Στα χέρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρίσκεται ένας 50χρονος που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι άνθρωπος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Αμπού Κατέρ Μοχάμεντ συνελήφθη τυχαία από αστυνομικούς στη Χερσόνησο Ηρακλείου έπειτα από μια καταγγελία για κλοπή από Γερμανούς τουρίστες στο τοπικό τμήμα. Οι αστυνομικοί έμειναν άναυδοι, όταν σε έρευνα που έκαναν στο δωμάτιο όπου διέμενε βρήκαν πλαστά διαβατήρια, φωτογραφίες από καμένα δάση της Κέρκυρας και φωτογραφίες του ιδίου, που πανηγυρίζει με τη σημαία των Γκρίζων Λύκων! Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Αμπού Κατέρ είχε στο διαβατήριό του σφραγίδα από το τελωνείο Κέρκυρας με ημερομηνία 3 ημέρες πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες πυρκαγιές στο νησί.
Ο ίδιος εμφανίζεται ως Σουηδός έμπορος που ήρθε για διακοπές, αρνείται την τουρκική καταγωγή του, αλλά έπεσε σε αντιφάσεις κατά την προανάκριση. Τις φωτογραφίες από την Κέρκυρα ισχυρίζεται ότι τις τράβηξε τυχαία, ενώ 2-3 φορές είπε διαφορετικά πράγματα όταν ερωτήθηκε για τον τόπο της γέννησής του.
Από την πρώτη στιγμή που οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, αλλά ότι έχει σοβαρές εθνικές διαστάσεις. Ειδοποιήθηκε η ΕΥΠ, κλιμάκιο της οποίας έχει αναλάβει τις έρευνες, ενώ την ίδια ώρα η Αστυνομία δημοσιοποίησε καμουφλαρισμένα το περιστατικό μη δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία. Άλλωστε ο Τούρκος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία της κλοπής και γι' αυτήν κρατείται. ….»
ΕΔΕ για την διαρροή της είδησης
Τρείς ημέρες μετά, στις 9/6/1998, η ίδια εφημερίδα (Τα Νέα) σε δημοσίευμά της επισημαίνει πως «τον πραγματικό ρόλο του 50χρονου Α. Μοχάμεντ, που συνελήφθη από αστυνομικούς στην Κρήτη, αναζητούν τα στελέχη της ΕΥΠ, που συνεχίζουν την έρευνα με απόλυτη μυστικότητα.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασιλόπουλος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή της είδησης πριν ολοκληρωθεί η προανάκριση.
Ο 50χρονος εμφανιζόταν στη Χερσόνησο ως ο άνθρωπος «με τα 1.000 πρόσωπα» και είχε... μπερδέψει τους πάντες με τις διαφορετικές εθνικότητες που δήλωνε. Κάτοικοι και έμποροι της Χερσονήσου υποστηρίζουν ότι εμφανιζόταν πότε ως Πολωνός και πότε ως Σουηδός, Άραβας και Αιγύπτιος. Μιλούσε δε αρκετές γλώσσες. Στη Χερσόνησο αρκετοί τον άκουσαν να μιλάει Τουρκικά, ενώ η ιδιοκτήτρια των ενοικιαζομένων δωματίων όπου διέμενε, κ. Μαρία Κ., δήλωσε ότι της μιλούσε με σπαστά Ελληνικά…..
…Η σύλληψή του έγινε τυχαία. Ο Αμπού Κατέρ Μοχάμεντ γνώρισε δύο νεαρούς Γερμανούς στο μπαρ «Λότους» στη Χερσόνησο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τους έριξε υπνωτικό στο ποτό τους και τους έκλεψε. Ενισχύονται πάντως οι υποψίες των αστυνομικών ότι αφορμή για το επεισόδιο του 50χρονου με τους νεαρούς δεν ήταν η κλοπή αλλά προσωπικά.»
Για την…ιστορία, ο 50χρονος ο οποίος κατηγορείτο για κλοπές, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, χρήση πλαστών εγγράφων και οπλοφορία καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημελλειοδικείο Ηρακλείου για την νάρκωση με υπνοστεντόν των δύο Γερμανών σε ποινή φυλάκισης 2 μηνών, για το πλαστό διαβατήριο που είχε σε φυλάκιση 15 μηνών και πρόστιμο 200.000 δραχμών και για την κλοπή σε φυλάκιση 4 μηνών.
Οι ποινές συγχωνεύτηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές την ημέρα και ο Τούρκος κάποια στιγμή αφέθηκε ελεύθερος, ενώ – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχιής, η ΕΥΠ συνέχιζε τις έρευνες για την πιθανή σχέση του με μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
από το Flashnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου