Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Στα δύο τρίτα των δαπανών του κράτους ανέρχονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ενώ εάν προστεθούν και οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 2012 φθάνουν τα 120 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη, για το πώς θα κατανεμηθούν το 2012 οι γενικές κρατικές δαπάνες, προκύπτει ότι από το σύνολο των 129,8 δισ. ευρώ τα 87,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και δαπάνες που έχουν να κάνουν με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI+). Δεν υπολογίζονται, όμως, οι δαπάνες ύψους 32,1 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της εφαρμογής του PSI+. Ετσι, εάν προστεθούν και αυτά τα κεφάλαια το σύνολο των αναγκών της Ελλάδας για το επόμενο έτος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και για το PSI+ ανέρχονται σε 119,5 δισ. ευρώ.
Ποσό το οποίο, όμως, αναμένεται να αυξηθεί, αφού για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήδη εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 40 δισ. ευρώ. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψη των 32,1 δισ. ευρώ προς τα 40 δισ. ευρώ, αφού θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της Blackrock σε συνδυασμό με το PSI+ θα δημιουργήσουν σημαντικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Πέραν αυτού, στην εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη, περιλαμβάνονται με μεγάλη λεπτομέρεια το πώς κατανέμονται τα 87,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το 2012:
• 30 δισ. ευρώ για την προαγορά ομολόγων. Την πρακτική των προαγορών την εφάρμοσε και φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι το κονδύλι αυτό θα βοηθήσει στην ομαλή υλοποίηση του PSI+.
• 24,99 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Πρόκειται για ποσό – μαμούθ, καθώς τα έντοκα γραμμάτια αποτέλεσαν φέτος τη μοναδική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για να καλυφθούν οι διάφορες «τρύπες».
• 10,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν μέσα στο 2012.
• 8,29 δισ. ευρώ για την καταβολή των τόκων που «ακολουθούν» τα ελληνικά ομόλογα.
• 6 δισ. ευρώ για να ξεχρεώσει το Δημόσιο τις οφειλές του προς τρίτους (προμηθευτές). Πάντως, ακόμα κι αν διατεθεί το ποσό αυτό, δεν αρκεί για να εξοφληθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθώς στα τέλη Οκτωβρίου είχαν ανέλθει στα 6,6 δισ. ευρώ και η τάση ήταν ανοδική για τον Νοέμβριο.
• 2,84 δισ. ευρώ για την καταβολή των τόκων που προκύπτουν από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης. Δηλαδή, τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
• 1,48 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς της γενικής κυβέρνησης που αναμένεται να καταπέσουν το 2012.
Πάντως, το ακριβές ποσό για τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους το 2012 θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του PSI+.
Από το "fimotro"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου