Αντίσωμα αποδεικνύεται αποτελεσματικό ενάντια σε γρίπη, έρπη, ίσως και καρκίνο
Ένα φάρμακο το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πολεμά ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη αναπτύσσεται από γάλλους ερευνητές. Ειδικοί από το Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy στο Πανεπιστήμιο Aix Marseilles βρήκαν τον τρόπο ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία κάνουν «περιπολία» εντός του οργανισμού αναζητώντας καρκινικά κύτταρα καθώς και κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιογενείς «εχθρούς».
Ανάπτυξη φαρμάκου
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μάλιστα ένα φάρμακο το οποίο αυξάνει την ικανότητα των φονικών κυττάρων να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα «άρρωστα» κύτταρα του οργανισμού. Πιστεύουν ότι η νέα εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά ασθενείς που υποφέρουν από ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα αλλά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή χημειοθεραπεία.
Μέχρι στιγμής, σε πειράματα που έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια, φάνηκε ότι το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό ενάντια στη γρίπη και στον ιό του έρπητα. Οι ερευνητές βρίσκονται τώρα σε συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για την αντιμετώπιση καρκίνων αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων.
«Υπερ-φόρτιση» του ανοσοποιητικού
«Αυτό που κάνουμε είναι να ‘υπερ-φορτίζουμε’ το ανοσοποιητικό σύστημα» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ερίκ Βιβιέ και προσέθεσε: «Η φιλοσοφία μας είναι να προάγουμε την ικανότητα των φονικών κυττάρων ώστε να εξοντώνουν άλλα κύτταρα. Με βάση τις γενετικές μελέτες μας ανακαλύψαμε ότι ένα αντίσωμα μπορεί να έχει αυτήν την επίδραση και δείξαμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό».
Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» οι γάλλοι επιστήμονες εξηγούν ότι τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να εμφανίζουν έλλειψη ενός μορίου στην επιφάνεια των φονικών κυττάρων τους το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες μετριάζει την απόκριση του οργανισμού στους ιούς ή στα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα φονικά κύτταρα των ζώων έγιναν… φονικότερα.
Το σημαντικό ήταν μάλιστα ότι τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια παρέμειναν υγιή όταν μολύνθηκαν με σχετικά υψηλές δόσεις ενός ιού που προσομοίαζε με εκείνον του έρπητα καθώς και με τον ιό της γρίπης. Την ίδια στιγμή άλλα ποντίκια των οποίων δεν είχε «ενισχυθεί» το ανοσοποιητικό σύστημα πέθαναν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας από τη μόλυνση με τους ιούς.
Αντίσωμα - «φρένο» του μορίου
Στη συνέχεια οι ερευνητές εντόπισαν ένα αντίσωμα το οποίο ανέστειλε τη δράση ακριβώς του ίδιου μορίου της επιφάνειας των φονικών κυττάρων. Όπως φάνηκε το αντίσωμα είχε δηλαδή την ίδια επίδραση με τη γενετική τροποποίηση.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Βιβιέ η ομάδα του έχει ήδη αναπτύξει μια ανθρώπινη εκδοχή του συγκεκριμένου αντισώματος και διερευνά τώρα σε ποιες περιπτώσεις ιογενών ή άλλων «εχθρών» του οργανισμού θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική. «Μπορεί το αντίσωμα αυτό να έχει πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις για τους ασθενείς, ωστόσο πρέπει να αποδείξουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του προτού περάσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους».
Σημειώνεται ότι μια γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, η Innate Pharma, έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας σε ό,τι αφορά τη νέα ανακάλυψη και βρίσκεται σε συνεργασία με τους γάλλους ερευνητές προκειμένου η μελέτη τους να πάρει «σάρκα και οστά» προς όφελος πολλών ασθενών.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου