Πολύ κοντά στο κλείσιμο του PSI

Written By Oratios on 20 Ιαν 2012 | 18:35

Αποδεκτοί οι όροι και τοπλαίσιο από την Ε.Ε. - Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Κοντά σε συμφωνία για την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας.

To θέμα πάντως δεν αναμένεται να κλείσει σήμερα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ.

Ωστόσο όπως σημειώνουν, ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε διάφορά τεχνοκρατικά και νομικά θέματα, τα οποία απομένει να διευκρινιστούν.

Όσον αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, υπάρχει μία κατ΄ αρχήν συμφωνία για το μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο θα ξεκινά τα πρώτα χρόνια από το επίπεδο του 3,50% και θα κλιμακώνεται σταδιακά όσο περνά ο καιρός.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), το οποίο χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο για τη συμμετοχή του 100% των πιστωτών στο «κούρεμα», όπως προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα δεν αναμένεται να κλείσει σε όλες τις λεπτομέρειες σήμερα.

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται μία ικανοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εκφράζεται αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα έχει θετική κατάληξη.

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η παγκόσμια τηλεδιάσκεψη για το PSI στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που παρακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης, προκύπτει ότι υπήρχε διάθεση να κλείσει η συμφωνία σύντομα.

Η άποψη αυτή εκφράζει την πλειονότητα των πιστωτών της χώρας. Άγνωστη ωστόσο παραμένει η στάση που θα κρατήσει μικρή μερίδα hedge funds που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.

Reuters: Επίκεται συμφωνία για το PSI

Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το κυοφορούμενο ντιλ προβλέπει ζημιές 65% - 70% σε όρους παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

«Οι δύο πλευρές συγκλίνουν για τα χαρακτηριστικά των νέων ομολόγων» υπογράμμισε στο πρακτορείο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και του Ελληνα Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 ετών και περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ το επιτόκιο θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ώστε ο μέσος όρος του να φτάνει στο 4%.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου