Η τρόικα φεύγει και η Ελλάδα γυρίζει στο 2004

Written By mati team on 10 Οκτ 2011 | 17:45

Το τέλος των διαπραγματεύσεων για την 6η δόση ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δήλωση σοκ για τα εισοδήματα των Ελλήνων. Νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ ζήτησε η τρόικα

Με τη συμφωνία για επιπλέον μέτρα 6 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2013-2014, ολοκληρώθηκαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους αξιωματούχους της τρόικας, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες.
Είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το κλιμάκιο αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα την Τρίτη, ενώ αναμένεται με αγωνία η έκθεση που θα συντάξει προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, τη λήξη των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες που θα διευθετηθούν μέχρι την Τρίτη.
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η Σύνοδος Κορυφής που είχε προγραμματιστεί για 17 και 18 Οκτωβρίου θα γίνει τελικά στις 23.
Βασική αιτία, είναι ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης επιθυμούν να γνωρίζουν την τελική αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να πάρουν οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και την κρίση χρέους.
"Να σπάσουμε τώρα τη φούσκα"
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό, μια χώρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Επεσήμανε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012, η ύφεση θα είναι (αθροιστικά) μείον 15% και τόνισε ότι γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004.
"Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη", σημείωσε.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι φέρουμε όλοι ευθύνη, ανάλογα, όπως είπε, με το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας, μέσα στο πολιτικό σύστημα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, την περίοδο διακυβέρνησης της.
"Είναι ιστορικό, ηθικό και επικοινωνιακό λάθος, να αφήνουμε την ΝΔ να μιλά για την οικονομία και τα ελλείμματα", πρόσθεσε.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τη κατεύθυνση αυτή.
Οι τελευταίες απαιτήσεις της τρόικας
Οι τροϊκανοί, καχύποπτοι για την εφαρμογή των μέτρων, απαίτησαν νέο "μαξιλάρι" 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι επιμένουν:
*Στην επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που έχει αποφασιστεί για το Δημόσιο, σε όλες τις ΔΕΚΟ και σε επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.
*Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
*Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και άμεση αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Η Τρόικα φέρεται να απαίτησε τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

 πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου